Yapı Bilgisi Modellemesi
BIM
BIM, inşaat endüstrisinin gelişen bilgi teknolojilerinin etkisiyle ortaya çıkan, bir yapının fiziksel ve fonksiyonel özelliklerinin temsil edildiği dijital bir modelin oluşturulma ve yönetilme sürecidir. Bu süreç bir yapının tasarımında, inşasında ve sürdürülmesinde katkısı olan mimari, statik, mekanik, elektrik, altyapı, yangın, alan düzenlemesi ve peyzaj gibi disiplinlerin üç boyutlu ortamda bilgi paylaşımında bulunmalarını sağlar.
BIM Disiplinler Arası Üç Boyutlu Bilgi Paylaşım Sürecidir
BIM (Building Information Modeling), yapı sürecini tüm disiplinleriyle bir araya getiren ve bilgilerin üç boyutlu olarak işlendiği bir süreçtir. Farklı disiplinler, BIM destekli programlar kullanarak tasarımlarını oluşturabilir, ancak bu programlar arasında veri alışverişi sağlanmalıdır. Tüm disiplinlerin BIM uyumlu programlar ve modeller kullanarak tasarımlarını birleştirmesi, dijital ortamda yapı inşasını gerçekleştirmeye olanak tanır. Bu dijital modelleme, tasarım aşamasında potansiyel problemlerin tespitini ve düzeltilmesini sağlayarak imalat sürecini kısaltır ve bütçe ilave maliyetlerini ortadan kaldırır.
BIM uyumlu programlar kullanılarak yapılan tasarımların bir çatı program altında birleştirilmesi, tüm disiplinlerin kontrolünü artırarak saha ortamında verimliliği artırır. Ayrıca, BIM modellemelerinde standartlaşma seviyesi belirlenmeli ve tasarımcıların katkı seviyeleri ile nihai kullanıcının erişebileceği detaylar tanımlanmalıdır.
BIM’in Avantajları Nelerdir?
-
Projenin ilerleyen dönemlerinde oluşabilecek problemleri henüz tasarım aşamasındayken oluşmadan tespit etmeyi sağlar.
-
Projede çalışan tüm birimlerinde senkronize şekilde çalışmasına ve proje sürecinin bir bütün şeklinde ilerlemesine imkan tanır.
-
Maliyet hesaplama aşamasında hata paylarını minimuma indirir ve proje süresince kontrollü nakit akışını devam ettirir.
-
İşlerin tekrarlanmasını engelleyerek zaman kaybından ve ekstra masraftan kurtarır.
-
Projenin tüm detaylarını mimari modelleme ve mimari görselleştirme yoluyla görünür kılarak tüm birimlerin motivasyonunu, verimliliğini ve üretkenliğini arttırır.
-
Projedeki dataları, daha sonraki aşamalarda da kullanılabilmesi için saklar.
-
Projeye dair verilebilecek kararların ortaya çıkmasını ve sonuçlanmasını kolaylaştırır.
-
Belirsizlikleri ortadan kaldırarak tüm taraflar için şeffaf ve net bir iş akışına imkan tanır.
-
Oluşabilecek atıkların en aza indirilmesi konusunda destek olur ve böylece çevreye duyarlı projelerin artışını hızlandırır.
-
Devlet sözleşmelerine kusursuz ve sorunsuz şekilde uyulmasını sağlar ve BIM 2’e geçiş olanağı sunar.